Marie Brandt

The New Fish

Nu har jeg lige læst The New Fish, en glimrende bog iøvrigt, og fucking hell hvor føler jeg mig magtesløs. Den sætter bare sådan ægte “SÅ GØR DOG NOGET!”-frustration igang i mig. Men den har også ledt mig til en konklusion.

Faktisk skal det måske først lige nævnes, at bogen handler om opdrætsfisk fra havbrug. Det lyder ikke at det store, men det er det. Trust me (eller læs bogen). Det er faktisk ekstremt problematisk. Der er heldigvis noget du og jeg og alle kan gøre *det starter i os selv*. OG noget der kan gøre det lettere for os alle sammen og presse udviklingen i en bedre retning.

1. Det skal du gøre: Stop med at spise fisk fra havbrug.
Det lyder nemt, det kan være besværligt. For hvordan ved vi hvad der kommer fra hvad? Groft skåret, så hold dig fra laks. Og ørred. Spis andre fisk. Fisk i sæson der er fanget i havet. Og nej, det smager måske ikke af laks, men det smager godt, og det er sundt og dejligt og spændende og en god icebreaker med kollegaerne over kaffemaskinen, at udveksle opskrifter til kulmule eller lange. #kunwins

2. Det skal indføres: TYDELIG mærkning af alt fisk.
Hvor kommer fisken fra. Og ikke kun området, men om det er opdræt eller vild fisk. Hvilket opdræt er det? Der er kæmpe forskel på det her. Det vil i den grad være med til, at give magten tilbage til forbrugeren, og er der noget der kan skabe forandring på den helt store klinge, så er det en befolkning der ved hvad de vil have. Men vi skal vide hvad vi får, så vi kan vælge til og fra. Det kan faktisk ikke blive meget mere simpelt.

Så hvad siger I? Er I med mig?

Tjek desuden @ingenburfiskihavet ud hvis du vil lære mere – de gør et kæmpe stykke arbejde for formidlingen af dette, og vil med den rette støtte kunne lægge det nødvendige pres på politikerne. Og dét har vi brug for! ✊

I samme kategori